Belangrijk nieuws met betrekking tot de afbouw van de salderingsregeling. De eerder aangekondigde afbouw van de salderingsregeling naar nul in 2031 gaat niet door. Waar het nu demissionaire kabinet de plannen had opgevat om de mogelijkheden tot salderen af te bouwen heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel verworpen. Hierdoor blijft de salderingsregeling bestaan in haar huidige vorm.
Voor wie geldt de salderingsregeling? De regeling geldt voor kleinverbuikers energie die middels een fotovoltaïsche (PV) of zonnestroominstallatie zonlicht omzetten in elektriciteit. Als een consument of kleinzakelijke gebruiker energie teruglevert aan het net mag de in de zomer opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het verbruik in de winter.
Door de regeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen voor kleinverbruikers teruggebracht naar 6 á 7 jaar. Waar de panelen gemiddeld 25 jaar meegaan een goede investering. De zonnepanelen worden daarnaast steeds goedkoper en efficienter.
Het afbouwen van de salderingsregeling staat sinds 2017 al op de politieke agenda. Sinds deze tijd is het afbouwen van de regeling al meerdere keren uitgesteld. Ook deze keer is de afbouw van de salderingsregeling weer uitgesteld. Er zijn meerdere oorzaken waarom men deze regeling wensen af te bouwen.
“Het terugleveren kost steeds meer geld omdat op momenten dat de zonnestroom wordt teruggeleverd de waarde veel lager is – op sommige momenten zelfs negatief – dan de geleverde stroom, terwijl deze met salderen wel met elkaar verrekend worden.” Die kosten worden vooral gedragen door klanten zonder zonnepanelen, legt Vattenfall uit.
Daarnaast loopt door de groeiende populariteit van de salderingsregeling de overheid steeds meer belastinginkomsten mis. Het gaat tot en met 2031 om zo’n 2,8 miljard euro en daarna om ruim 700 miljoen euro per jaar.
Dit zijn de twee grootste hoofdredenen om de regeling af te bouwen. De regeling blijft op de politieke agenda staan. Nieuwe regeringen hebben altijd de mogelijkheid om het voorstel in dezelfdde of aangepaste vorm weer als wetsvoorstel in te brengen in de Tweede en Eerste kamer.
Doordat wij een Vakgarage zijn, komen wij ook in aanraking met de inkooppartners van hen. Daardoor zijn wij bekend geraakt met INKOPER MKB, de facilitaire inkooppartner voor Vakgarage.
Sinds 2021 hebben wij onze contracten voor afvalinzameling, energie, telefonie en onderhoud aan de overheaddeuren en blusmiddelen onderbracht bij INKOPER MKB. En zijn zeer tevreden over hun dienstverlening en bereikbaarheid.
De opstart verliep niet soepel. In de afgelopen 30 jaar hadden wij een mooie verzameling aan contracten opgebouwd. Bij het overzetten van de contracten kwamen alle loze overeenkomsten ook aan het licht. Samen met INKOPER MKB hebben we alle abonnementen tegen het licht gehouden. Hierdoor hebben wij ook een groot aantal abonnementen kunnen beëindigen.
Doordat INKOPER MKB het aanspreekpunt is voor al onze vragen, weten zij wat er speelt bij ons bedrijf. Zo heeft INKOPER MKB er voor gezorgd dat de inzameling van het bedrijfsafval nu goed wordt uitgevoerd. Bij de opstart liep dit niet soepel, maar nu zijn wij dik tevreden. INKOPER MKB bemiddeld in dit soort situaties en zorgt dat het wordt opgelost. Het kost ons geen tijd. Wij kunnen gewoon doorgaan met onze werkzaamheden in de garage zelf.
Voor de telefonie hebben wij ook gebruik gemaakt van de kennis van INKOPER MKB en hun partner 0031 ICT. Zij hebben er voor gezorgd dat wij goed internet hebben en daarnaast de juiste telefonie oplossing, zodat wij altijd bereikbaar zijn voor onze klanten. Ook de telecompartner denkt met ons mee, hoe zaken ingeregeld kunnen worden.
Het is lekker dat er ook nog bedrijven zijn die met ons meedenken. Dus niet gaan voor de eenmalige actie en daarna niets meer van zich laten horen. Hiervoor hebben wij nu INKOPER MKB.
Bryan Eerden, Automobielbedrijf Hieltjes