Met de opkomst van de hybride en elektrische auto (EV) komt ook de afvoer en verwerking van de lithiumbatterijen voor reuse en recycling steeds meer naar voren. Aan het opslaan, afvoeren en verwerken van deze batterij- en accupakketten zijn strenge eisen verbonden. Een duidelijk beeld van de omstandigheden die gecreëerd dienen te worden om de batterijen af te voeren en op te slaan vind je hieronder.
De inzameling en het transport van de lithiumbatterij- en accupakketten vindt altijd plaats onder ADR-voorwaarden.
UN-gekeurde verpakkingen zijn speciaal ontworpen en getest om veilig transport van gevaarlijke goederen te garanderen, en ze voldoen aan strenge internationale normen. Deze verpakkingen zijn te herkennen aan een UN-keurmerk, dat een code bevat die informatie geeft over het type verpakking, het materiaal en de testresultaten.
Er zijn drie verpakkingsgroepen: X staat voor de verpakkingsgroepen I , II en III. Y staat voor de verpakkingsgroepen II en III. Z alleen voor de verpakkingsgroep III
Waarbij de verpakkingsgroepen respectievelijk staan voor: Verpakkingsgroep I : zeer gevaarlijke stoffen. Verpakkingsgroep II : middelmatig gevaarlijke stoffen. Verpakkingsgroep III : in mindere mate gevaarlijke stoffen.
Een verpakking geschikt voor verpakkingsgroep I moet sterker zijn en heeft zwaardere keuringseisen dan een verpakking voor stoffen van verpakkingsgroep II, enzovoorts.
Afhankelijk van de batterijstaat, worden er eisen gesteld aan de juiste manier van verpakken. De Lithiumbatterijen worden in 3 categorieën onderverdeeld t.b.v. de inzameling en opslag.
P909 – End-of-life, niet-defecte batterijen
P908 – Defecte of beschadigde, maar stabiele batterijen
P911 – Instabiele, onbetrouwbare batterijen
Chauffeurs van onze partner A&M Batteries zijn allemaal ADR‑gecertificeerd, daarnaast zijn de voertuigen volledig ingericht voor veilig vervoer van gevaarlijke stoffen. Tijdens de transporten houden de chauffeurs ook rekening met de geldende eisen die gesteld worden aan het transport met gevaarlijke stoffen.
De locatie voor het opslaan van nieuwe, gebruikte of afgedankte lithiumbatterijen (accu’s) voor EV-voertuigen dient ook aan wet- en regelgeving te voldoen. Deze faciliteiten dienen te voldoen aan wet- en regelgeving en moeten PGS 37‑2‑proof; containers en opslag zijn uitgerust met noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen.
Binnen Europa zijn er een aantal erkende recyclers. Deze werken volledig volgens EU Battery Regulation 2023/1542. De Recycling-efficiency garandeert minimaal 65 % terugwinning bij lithium‑ion batterijen. De afzender kan jaarlijks een overzicht opvragen wat betreft het bewijs van de afgevoerde batterijen.
Naast de recycling wordt reuse en refurbishment onderzocht om de levenscyclus van batterijen te verlengen.
INKOPER MKB kan in samenwerking met A&M Batteries een complete, veilige én duurzame oplossing voor de opslag en tijdelijke opvang van EV lithiumbatterijen verzorgen. Daarnaast het transport onder ADR richtlijnen met de juiste verpakkingen. Ook de recycling in Europa met bewezen efficiency in volledige compliance met EU- en nationale regelgeving.
Neem contact op voor maatadvies, containerlevering of recyclingcontracten — en laat uw inzameling van lithiumbatterijen correct, veilig en wettelijk conform verlopen.
Voor zuurstof hadden wij een bulktank staan. INKOPER MKB kwam met het advies om met zuurstofpakketten te gaan werken. Hierdoor vielen de hoge huur en vulkosten van de bulktank weg. We betalen nu alleen voor de cilinders. Heel transparant en het scheelt ons ruim € 1200,- per jaar.
W. Steenbergen, G.s. Meppel B.V.