Uw besparing, onze zorg!

De huidige energiemarkt en verwachtingen

Zoals u van INKOPER MKB gewend bent worden uw energiecontracten beheerd. Dagelijks worden de energiemarkten voor elektriciteit, gas en CO2-emissierechten in de gaten gehouden. Aangezien de huidige markt op dit moment een mooie daling laat zien, zijn wij weer bezig om het juiste inkoopmoment te bepalen. Hierbij een update van week 39 en 40 2024 inzake de energietarieven.

Elektriciteit:

De elektriciteitsprijzen vertoonden deze week een dalende trend op zowel de spotmarkt als de termijnmarkten. Voor de spotmarkt komt dit voornamelijk door gunstige weersomstandigheden voor hernieuwbare energie, zoals wind en zon, waardoor de opwekking uit fossiele brandstoffen is afgenomen. Desondanks fluctueerden de uurprijzen sterk op de spotmarkt. Mistige ochtenden beperken de zonne-energieproductie, terwijl de vraag stijgt door het gebruik van apparaten, wat gascentrales duurder maakt. ’s Avonds leidt de ondergaande zon opnieuw tot hogere prijzen door de verminderde beschikbaarheid van zonnestroom en de inzet van gascentrales.

De daling van de termijncontracten wordt mede veroorzaakt door de veranderingen op de gasmarkt en de markt voor de CO2-emissierechten. Door een lager verbruik in 2023 zijn er nog CO2-emissierechten over en hebben bedrijven er minder afgenomen voor 2024. Dit leidt tot rust op deze markt.

Visie elektriciteit  

Op korte termijn kunnen de elektriciteitsprijzen profiteren van de stabiele CO2-markt en het sterke hernieuwbare energieaanbod. Verder zal de elektriciteitsprijs de gasprijs gaan volgen. Daarnaast zal op basis van de economische verwachtingen ook rekening worden gehouden met een gelijkblijvende vraag voor elektriciteit en gas.

Overzicht gas

In de afgelopen week zijn de gasprijzen stabiel gebleven, zowel op de lange termijn als op de spotmarkt, met lichte dalingen. Tevens is er een daling naar de vraag van gas, doordat er met steeds meer hernieuwbare energie gewerkt wordt. De gascentrales hoeven minder vaak bij te springen om aan de energiebehoefte te voldoen.

Daarnaast heeft het afronden van groot onderhoud in Noorwegen extra stabiliteit gebracht. Hoewel de LNG-premies in Azië enige opwaartse druk uitoefenen op de prijzen, wordt deze invloed grotendeels gecompenseerd door gunstige omstandigheden in Europa. Zo zorgen de relatief milde weersomstandigheden voor een lagere vraag naar gas, terwijl de Europese gasvoorraden hoog blijven, met een gemiddelde vullingsgraad van ruim 93%. Nederland loopt iets achter met een vullingsgraad van 91,5%, maar dit geeft op dit moment geen directe aanleiding tot zorgen. De fundamentele aanbodsituatie blijft sterk genoeg om de huidige politieke onzekerheden het hoofd te bieden.

Visie gas

Voor de komende weken en maanden wordt verwacht dat de gasprijzen gematigd zullen blijven door de milde weersvoorspellingen met wind, samen met de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

Voor zuurstof hadden wij een bulktank staan. INKOPER MKB kwam met het advies om met zuurstofpakketten te gaan werken. Hierdoor vielen de hoge huur en vulkosten van de bulktank weg. We betalen nu alleen voor de cilinders. Heel transparant en het scheelt ons ruim € 1200,- per jaar.

W. Steenbergen, G.s. Meppel B.V.

Wilt u weten of u kunt besparen? Vraag de gratis besparingsscan aan!